måndag 29 mars 2010

Jag kommer på mig själv att sucka...

För mig, 26 år gammal, är mycket i dagens samhälle självklart. Internetbank, vad annars? Facebook, ja visst! Kreativitet, en självklarhet? Men det är inte självklart för alla och ibland kommer jag på mig själv med att sucka. När det går för långsamt. "Brukar ni göra på det här sättet?" är en fråga som jag själv aldrig skulle ställa. Men en kollega till mig som nyss börjat på min arbetsplats och som är närmre 70 ställer den betydligt oftare. Min farmor svor under en av våra släktmiddagar högt över "DET DÄR JÄVLA INTERNET" som ju alla hänvisade till men som farmor varken förstod eller kom åt.

Min analys av detta är att det inte är så lätt. Med kommunikation, förståelse och tålamod. För vi är rätt olika. Ibland är det bra att tänka på det.

//F

söndag 21 mars 2010

Praktikanten

I likhet med många andras farfädrar var min bonde. Han föddes på gården där han 80 år senare dog. Under sin livstid hann han med att odla diverse olika saker, ha kossor, grisar, hästar, hundar, hönor, kaniner, katter med mera, ta hand om sin skog och alla andra på en gård förekommande förpliktelser. Så vitt jag vet tillbringade han inte en enda timme bakom skolbänken för att lära sig teorin bakom alla dessa göromål.

Häromveckan sprang min far på mamman till en av mina gamla barndomsvänner -E. E har ägnat de senaste 5 åren åt studier till smådjursagronom. Med andra ord -Bonde. 5 år i skolbänken och inte en enda timme praktik. Ändå är bonde eventuellt det mest praktiska yrke jag kan tänka mig.

På mitt jobb har vi i nuläget två tjejer som gör praktik. Men tro inte att det är en skolrelaterad sådan -nej, denna halvårspraktik får de själva bekosta i form av en självtillvald "praktiktermin". Den ingår alltså inte i deras utbildning utan kräver ytterligare en termins studielån.

Hör man sig för lite bland sina vänner upptäcker man att detta snarare är regel än undantag och visst är det bra med en generation högutbildade teoretiker och visst är det så att teoretisk kunskap är en av de få saker vi kommer kunna konkurrera med i framtiden. Men är det verkligen vettigt att ha flera generationer som kommer ut från skolbänken i 30-årsåldern och vet precis hur de borde lösa världens problem men utan att ha en aning om hur det faktiskt fungerar i verkligheten..?!

/M

måndag 15 mars 2010

Ett litet steg för mänskligheten...

Föreställ er detta: Jag sitter just nu på tåget tillbaka till Göteborg efter att ha jobbat på annan ort hela dagen. Ur min dataväska som väger 15 kg (endast innehållande ”bärbar” dator, ett block samt en apelsin) plockar jag upp laptopen och det mobila bredbandet och kastar mig ut i cyberspace. Jag är 24 år och tycker att jag är något helt sjukt hightech.

Snett framför mig sitter en tjej i 15-årsåldern. Redan innan vi gick på tåget hade hon plockat fram sin minidator (som ser ut att väga max 2 kg och dessutom inte kräver en helt egen väska) och var uppkopplad. Nu chattar hon med minst 2 vänner på msn, mailar, kollar facebook och har 3-samtal med någon på skype, dessutom lyssnar hon på musik via spotify. SAMTIDIGT. Ja just det, med jämna mellanrum ringer dessutom hennes mobiltelefon och då gör hon ett kort uppehåll med skype-samtalet. Tror jag. Undrar om hon ens reflekterar över hur jävla sinnessjukt hightech hon är..!?

Året är 2010 och det går inte längre att förneka att världen för alltid har förändrats. Nu gäller det att förändras med den för att inte plötsligt befinna sig hopplöst efter.

Häromdagen läste jag i tidningen att Göteborgs stadsdelsnämnder inlett ett projekt där de ska locka nya medarbetare via facebook. Anledningen är att de insett att de betraktas som gamla och grå och detta måste givetvis ändras på för att kunna överleva i framtidens samhälle. Då rynkade jag lite på näsan och tyckte att det kändes oprofessionellt, nu inser jag att det borde hänt redan för flera år sedan.

Det är dags att sluta bekämpa nya kultur- och generationsyttringar och istället omfamna och välkomna dem.

Fast för mig får detta vara ett lagom första steg –bloggen uppdaterad mellan Skövde och Göteborg. Ett litet steg för mänskligheten –ett stort steg för mig.

/MJ

söndag 14 mars 2010

Nollnolltalisterna

"Nollnolltalisterna - här har ni dem" skriver Göteborgs-Postens TVÅ DAGAR i helgen som gått. Jag har tänkt och funderat kring denna artikel och att man åter igen får en ny generation som kommer få sina speciella ord och benämningar. Men ännu vet vi inte (enligt denna artikel) hur denna generation kommer att bli, vi kommer att få veta det om sisådär 10 år. Just nu är de äldsta nollnolltalisterna ungefär 10 år. Några av dem intervjuas i denna artikel och de får berätta vilka de är, vad de gillar att göra och vad de tror om framtiden - för sig själva och för världen. Såklart spännande att läsa tycker jag. Men det är ju just det att det alltid är spännande att höra barn berätta, lika väl som det är roligt att höra ungdomar berätta, eller unga vuxna, eller vuxna, eller pensionärer, eller farmor eller fröken... ja, det är ju blandningen till slut ändå som är det bästa. Klyschigt igen? - Jo, jag känner nog att jag kan bli det ibland. Ikväll bjuder jag på den. Det är roligt med generationer och genom att finna definitioner på de respektive, så kanske andra kan förstå varför vissa generationer agerar som de gör - men det är trots allt inte hela sanningen, vi får ju inte glömma att vi är alla människor, alltså olika individer.

Hmm, solen har givit mig många krafter idag - hoppas ni också fått ta del av den och att det varit njutbart!

/K.

onsdag 10 mars 2010

FAKTA | Generationsväxling

 Mellan 2010 och 2015 uppnår 725 000 personer i Sverige pensionsålder (65 år).

 2011 når 124 767 personer penionsåldern (65 år), vilket är rekord.

 2017 har samtliga fyrtiotalister gått i pension, även de som väljer att gå vid 67 år.

 2035 har andelen över 65 år ökat ned 50 procent jämfört med idag.
(SCB)

Jaha, vad säger vi om detta? Ja, vad säger vi om detta. Att vi kommer att förlora mycket arbetskraft de närmaste åren. Ja, det säger vi. Men vad vi också säger är att det finns en massa människor där ute som vill jobba! Som bara väntar på att bli insläppta. För i mångt om mycket handlar det om detta. Men tusan - vi vill få chansen att visa att vi också kan. Ja, vi tillhör Generation Y (why, varför etc...) men vi vill också arbeta. Jag vill gärna att erfarna människor lär mig saker, men jag vill också att erfarna människor lyssnar på mig och faktiskt kan jag lära er något också. (Nej, jag pratar inte enbart om sociala medier).

Låt oss samlas - skapa mål - och arbeta mot dessa: TILLSAMMANS! Eller? Är det så svårt - egentligen?

/K.

måndag 1 mars 2010

Nyamko Sabuni

Vid det här laget borde de flesta av er trogna läsare veta vad Get to know us Sweden är för något. Just det, en tankesmedja som verkar för smidiga generationsväxlingar och fler generationsmöten.

Precis i detta nu fick jag reda på att Nyamko Sabuni har ungdomsfrågor inom sitt ansvarsområde. Jag vet inte om det beror på mitt ointresse för partipolitik eller att regeringen misslyckats med att nå ut med alla sina ministrars politikområden. I första numret av BRUS 2007 (http://www.ungdomsstyrelsen.se/brus_art/0,2440,6877,00.html) säger hon att unga människor idag är ungdomar alldeles för länge - fram till 30-35 och att det beror på ett utanförskap på arbetsmarknaden och för att man inte kan flytta hemifrån. Som orsak anger hon arbetslösheten. På frågan om hur prognoserna ser ut svarar hon "Goda! För jag tror ju att vi nu har en regering som inser att vi måste fokusera och satsa: På egen inkomst, som gör det möjligt att lyfta sig ur ett utanförskap."

Tre år senare undrar jag om hon fortfarande håller med sig själv. Vi har en extremt hög ungdomsarbetslöshet och då pratar vi om människor mellan 20 och 24 år. De som är över 24 och som är ungdomar i vissa fall och inte i andra fall faller utanför statistiken. Som Nyamko själv säger är unga människor ungdomar mycket längre än till 25 - statistiken borde följa verkligheten.

Samtidigt som denna ungdomsarbetslöshet är ett faktum har vi aldrig varit så välutbildade som vi är idag. Hur får makthavare ihop denna ekvation undrar jag en gråmulen måndag som denna?

/M

Bloggintresserade