tisdag 22 september 2009

Generationsmöte på bokmässan

Ett initiativ har tagits för att råda bot på det faktum att många ungdomar idag går arbetslösa samtidigt som en hel generation – 40-talisterna – snart går i pension utan att ha hunnit dela med sig av sin kunskap. Initiativet har namnet Get to know us Sweden och är en tankesmedja som vill verka gränsöverskridande mellan generationer för att skapa smidiga generationsväxlingar och ge utrymme för inspirerande generationsmöten.

Get to know us Sweden består idag av åtta 80-talister som efter flera års studier, varvat med extrajobb och ideella engagemang, ville ta sig in på arbetsmarknaden mer permanent. Detta visade sig inte vara helt lätt. Korta anställningsavtal, att vara överkvalificerad för sina arbetsuppgifter, att kunskap och kompetens inte tas tillvara då den inte har tillräckligt många ”år på nacken”, samt svårigheten att överhuvudtaget få ett jobb var några av de fakta de åtta möttes av.

– Detta skapade en frustration och vi upplevde det som att väldigt många företag är rädda för vad vi kallar ”den erfarenhetslösa individen”, det vill säga en ung person som ofta gjort mycket men aldrig varit fast anställd, säger Marie Alsér som är en av grundarna till Get to know us Sweden. Ur frustrationen föddes en vilja och ambition att göra något åt situationen.

Vill verka för kompetensutbyte mellan generationer
Sverige är idag ett land med hög ungdomsarbetslöshet. Enligt SCB uppgick andelen arbetslösa i åldern 15-24 år till 21,6 % under augusti månad. Vi står inför det faktum att 40-talisterna snart påbörjar sitt uttåg från arbetsmarknaden med all den kunskap som de besitter. Samtidigt som den yngre generationen kommer in på arbetsmarknaden med en annan kunskap och ett nytt sätt att agera.

– Vi vill arbeta för att öka kompetensutbytet mellan människor och generationer på arbetsplatserna och öppna upp för nya sätt att ta plats på arbetsmarknaden. På sikt leder detta även till ökad lönsamhet för företagen, organisationerna och samhället i stort, menar Marie.

Get to know us Sweden och bokmässan i samarbete
Get To Know Us Sweden tog kontakt med Anna Falck, VD på Bok och Biblioteksmässan, som genast blev intresserad av idén och det bestämdes att ett samarbete skulle inledas.

– Get To Know Us Sweden är ett bra initiativ med en viktig frågeställning som vi på bok och biblioteksmässan stödjer, säger Anna.

Konceptet lanseras i samband med Bok & Biblioteksmässan 2009 och under de dagar som mässan pågår kommer ett flertal olika aktiviteter att äga rum i montern. Bland annat kommer Hanna Larsson och Ada Wester från förlaget X-publishing att prata om generationsskiftet i förlagsbranschen och Thor Rutgersson att läsa högt ur sin bok ” Generation Y spelar teater”.

– Varje morgon kör vi ”sovmorgon” till klockan 12:00. Då tar vi det lugnt i montern, bjuder besökarna på morgonkaffe och berättar mer om oss själva. Dessutom har du chansen att fylla i ett fördoms-CV. Ett test som handlar om att ifrågasätta vårt sätt att kategorisera människor utifrån det årtionde man är född. Lite på skoj, lite på allvar, berättar Caroline Forssbæck som är programansvarig i montern.

I samband med lanseringen på bokmässan anordnas på fredagskvällen, från klockan 19:00, en releasefest på Club Social.

För mer information: Marie Alsér 0702 623 655, Caroline Forssbæck 0703 678 262, gettoknowussweden@gmail.com, www.gtkus.se. Eller besök oss i vår monter, F02:37

2 kommentarer:

  1. Läser er blogg och tycker den är ganska intressant. Dock tycker jag den inte är tillräckligt observant och flera av era tankar kring vissa ämnen är väldigt enkelspåriga och till gränsen naiva.

    En typisk sak som ni återkommer till hela tiden är att 80-talisterna är arbetslösa och vill ut på marknaden och 40-talisterna går i pension utan att ha fört vidare sina kunskaper. I dagens samhälle är det väldigt enkelt att studera, nästan för enkelt och många just 80-talister ger inte en examen från tex en utbildning sin chans på arbetsmarknaden innan dem söker sig vidare till andra utbildningar. Det är ett bortskämt handlingssätt men tanken "Får jag inte jobb direkt så pluggar jag något annat och på 2 år har jag en ny utbildning i bagaget"

    ...på den vägen är det. Kan knappt räkna alla jag känner som hoppat från utbildning, till utbildning utan att ge arbetslivet en chans i mellan. Att vara överkvalificerad på pappret är inte det samma som över kvalificerad som att vara det praktiskt...

    Det är på tok för många unga idag som har fler års eftergymnasial utbildning än vad dem har erfarenhet av en tjänst. Det är inte svårt att snabbt komma upp sig till ett bra jobb med bra förmåner men man måste börja någonstans. Många tror att bara för att dem har studerat 2 år KY till Projektledare ger dem automatiskt titelt Projektledare så är inte fallet, de flesta titlar idag syftar till erfarenheter, man är inte projektledare bara för man klarat 2 års studier!

    Att 40-talisterna inte "Överfört" sina kunskaper kan man lätt dra paralleller till att 80-talisterna aldrig direkt har haft något intresse i att lära sig av 40-talistern. Det är ju knappast så att varje 40-talist har en kö på 100 personer som står i kö för att få en mentor? Allt blir vad man gör det till, jag är själv 24 år har i dagsläget 5 mentorer inom olika branscher med olika synsätt alla är 40-50-talister, det är personer som vill lära av oss som är yngre som gärna delar med sig av sitt synsätt och kunskaper.

    Det blir som sagt vad man gör det till, ni skriver en bra blogg men ni måste vidga era vyer och tänka lite nytt. Komma med lite mer statistik överlag som visar på att ni fem eller vad ni är inte bara är en intressegrupp. Tycker ni ska läsa in er mer i ämnet Generation X & Y.

    //

    85-talisten

    SvaraRadera
  2. Bra synpunkt Eric!

    Get to know us Sweden är ett initiativ som växte fram ur frustration över dagens arbetsmarknad; svårigheten att ta sig in, att få jobba med det man är utbildad, att få något mer än ett kort anställningsavtal osv. Ganska snart bestämde vi på GTKUS oss för att frustration inte leder någon vart. Av den anledningen är vår ambition idag att arbeta för att förändra arbetsmarknaden med visionen att alla människor ska uppleva att deras kunskap och kompetens utnyttjas.

    Vi är inte på något vis emot generationer som är äldre än 80-talisterna. Inte heller de som är yngre. Istället ser vi det som viktigt att alla generationer interagerar och samverkar med varandra. Idag är det nämligen ett faktum att många organisationer har svårigheter med den interna kommunikationen mellan yngre och äldre. Det anser vi vara slöseri på dyrbara resurser så som tid och pengar, men även på människors värdefulla kunskap.

    Det ska i sammanhanget också sägas att det inte finns någon korrelation mellan äldre människor som stannar kvar på arbetsmarknaden länge och yngre människor som inte får ett jobb.

    GTKUS kommer att verka för att lyfta frågan, genomföra undersökningar och jobba aktivt på fältet med generationsmöten. Vår helt nya hemsida kommer upp under dage, håll utkik på www.gtkus.se. Bloggen kommer att leva kvar och fortsätta vara ett plats där sju personer ger sina synpunkter på livet och arbetslivet. Eric, om du är intresserad av att vara med och skriva är det bara att säga till! Vi välkomnar alla tankar och perspektiv!

    //F

    SvaraRadera

Bloggintresserade