måndag 31 augusti 2009
Härligt när måndagar går fort
söndag 30 augusti 2009
Stillastånd är tillbakagång
Ge mig en dag eller max två så är jag hysteriskt rastlös igen, men just nu känns det som sagt bara bra. Det har varit ett bra jobb, men nu kan det inte ge mig mer. På den posititionen finns inget utrymme för utveckling och därför får det vara bra nu. Hit men inte längre. Dags för nya äventyr. Tack och hej.
/MJ
lördag 29 augusti 2009
Världens bästa heltidsanställning!
Det är klart att det inte går att uttrycka sig så. Det handlar ju om KÄRLEK. Men i alla fall. Jag ser otroligt mycket fram emot hösten, en må-bra höst på alla sätt. Skall få rå om de mina, och givetvis kunna ägna mer mig åt GTKUS!
Full fart framåt -och en kram så ofta jag bara kan!
//MJe
fredag 28 augusti 2009
De nya nomaderna
Jag masade mig upp och missade för en gångs skull inte tåget. Min tanke var att jag skulle jobba och plugga på tåget men solen hade faktiskt inte ens gått upp så jag slumrade ihopknölad på mitt säte nästan hela vägen till huvudstaden.
För några veckor sen läste jag den här artikeln. Digital nomads som begrepp var då nytt för mig men det verkar vara ganska vedertaget i Amerikat sen ett par år tillbaka. Fenomenet som sådant har ju funnits så länge trådlöst och mobilt bredband funnits. Men nu finns alltså begreppet också...
Här på cafeet sitter redan två män i möte med datorn uppfälld när jag kommer in. Och här sätter jag mig och fäller upp laptopen - jobbar och 'pratar' med folk. Och precis som en av killarna i artikeln säger tycker även jag att det är mycket bättre att kunna jobba var som helst - kanske på ett café eller nåt annat allmänt ställe.
Upptäckter av det negativa slaget gällande digital nomad-life jag gjort redan nu:
- man blir lätt distraherad
- det kan hända att de spelar riktigt urusel musik där du sitter
- känner man inte till tex cafeet man går till kan det visa sig vara riktigt dåligt...! (som det här jag är på - crappy mat och svagt och blaskigt kaffe...)
- det kan vara tungt att bära runt på din dator
- du kan bli stressad över att kunna (och därför behöva?) jobba överallt?
Men jag gillar alltså (trots ev. café-floppar) att kunna välja mina egna arbetstider och var jag ska arbeta. Det är en frihet i det som jag märkt är ganska viktig för mig. Fasta arbetstider gör ganska omedelbart att jag känner mig låst, kanske är det motvalls-flickan på fem år i mig som skriker att ingen ska minsann berätta för mig när och var eller hur jag ska göra saker.
Men nu är det ju så att jag har möjligheten att jobba nästan som jag vill. Så jag tänker klappa motvalls-flickan medhårs och leva mitt digital nomad-liv. Eller åtminstone tycker jag det är underbart att möjligheten finns...
- CeF
torsdag 27 augusti 2009
En 80-talist mellan tomhet och överenergi
Inte helt oväntat befinner jag mig i en sådan sinnesstämning just nu. Varför?
Jo, jag och M har snackat på Entreprenörsbaren. Premiärsnackat.
Get to know us Sweden har ju funnits ett bra tag på nätet. Och för all del på en ett antal möten med diverse olika människor. Men inte så här publikt, inför en skara åhörare. Som bedömer och dömer. Och jag älskar det! Det enda frustrerande är att alltid, alltid när ens tankar, åsikter och idéer ställs inför andra människors perspektiv så inser man hur mycket mer man vill ta reda på. Ja, med andra ord att ens egen verklighet är ganska liten.
Kul var det i alla fall. Snart snackar vi igen. Då blir temat "Get to know us Sweden - från frustration till ambition. 80-talister om 80-talister på arbetsmarknaden". Det har jag i alla fall stenkoll på. Inga kunskapluckor. Det handlar ju om mig.
So long friends.
//F
onsdag 26 augusti 2009
upptäckter
Jag har också upptäckt att detta händer när man trycker på ömma punkter. Som att ifrågasätta beslut som tagit över fem månader att ta. Eller att ifrågasätta varför man en gång kan frångå rutinerna, men nästa gång är det stört omöjligt. Sista upptäckten i detta fall är att enda lösningen är att prata direkt med chefen.
Tänk om jag inte stod på mig. Om jag hade låtit mig tystats och snällt fogat mig in i ledet. Då hade beslutet fortfarande inte tagits. Därför tänker jag fortsätta vara obstinat och ifrågasätta rutiner och byråkrater som vägrar rucka på vissa saker.
/M
tisdag 25 augusti 2009
Jag tillhör ett fack. Därmed basta.
Det som artikeln skrev som typiskt för en 50- och 60-talist var att denne var solidarisk. Solidaritet och rättvisa är väldigt viktigt för mig, men jag är ju 80-talist. Jag vet dessutom 50- och 60-talister som inte är så värst solidariska. Hur går det ihop sig?
I en annan artikel stod det att jag som 80-talist bär mycket flipflops. Jag har aldrig ägt ett par flipflops och när jag har provat någon gång har jag snubblat fram.
Det är väldigt skoj att läsa om sig själv, hur jag är och ska vara bara för att jag är 80-talist. Det är extra spännande att läsa orsakerna till varför jag är lat, hoppar mellan jobb stup i kvarten och vill ha snabb feedback. Ja, jag tycker nästan det är lite charmigt faktiskt. Helst när det är uppenbart att det är en 50-talist som har skrivit artikeln om mig som 80-talist. Som spär på fördomarna lite extra. Kryddar till mig och stoppar in mig i ett fack.
/ C
måndag 24 augusti 2009
Bokmässan är nästa anhalt
På tal om att det börjar bli dags att skaffa ny mobil...
Finland, detta fantastiska land (ett land där jag förvisso ännu inte satt min fot men som nu har börjat klättra på min prioriteringslista över länder att besöka), annordnar sedan 2000 VM i denna underbara "sport".
Genom att alltså kasta iväg sin telefon så långt som möjligt är meningen med tävlingen är att deltagarna ska få ge utlopp åt sin teknikfrustration. Enligt svd är det många som vill delta och många som låtit meddela att de vill kasta iväg sin telefon så att den aldrig mera hittas.
Jisses vad jag gillar den här idén! Vi kanske skulle annordna något liknande här i Göteborg? Fast man inte behöver känna sig begränad till att kasta just mobiltelefoner. Man kanske kunde få kasta vilken teknik som helst som man känner frustration över..? Jag känner själv hur listan växer inuti mig...
Exempel på teknik som jag skulle vilja kasta långt alternativt slå hårt på med ett basebollträ:
- Alla dessa olika fjärrkontroller (tv, dvd, stereo, dator...)
- Sladdlösa hemtelefoner (de ligger aldrig där de ska och batteriet är alltid slut)
- Datorer (först är de så avancerade att man inte förstår sig på dem och sen blir de sega)
- Routrar och allmän internetuppkoppling
- Skrivare (när fungerar de någonsin smidigt!?)
/MJ
lördag 22 augusti 2009
Generationsinventering
Har i alla fall sneglat på en el-cykel, kort och gott, den nya generationens cykel - en så'n skall man väl äga förstås! För vem av oss är inte sportig, miljövänlig och trendig?
Jag kan ju inte stå där och inte fatta någonting när mina barn frågor mig om tjugo år - "coolt, mamma -en så'n där hade du väl när du var ung??!"
Höststädning i trendcity. Mors. /MJe
fredag 21 augusti 2009
trion
Min bror och hans fru har välförtjänt semester.
Men hur får man det att gå ihop när det är på riktigt, varje dag?!?
Jag vaknar trött. Jag kör till dagiset trött. Jag brummar lite med traktorn över golvet på eftermiddagen när barnen är hemma igen. Lite slött, för jag är trött. Och så vidare.
Slutsatsen är alltså att det är energikrävande med barn.
Det visste jag redan. Men det blir ju påtagligt när man lever det livet, även om det bara är för en liten stund.
Och inspirationen och kreativiteten som är så nödvändig just nu lyckas jag inte riktigt grabba tag i, eftersom det alltid kommer en bajsblöja eller en sparkcykel i vägen. Vardagen bestäms efter deras rutiner och jag kan inte alls äta framför datorn när jag vill eller stanna uppe hela natten eller ta en promenad eller sitta i en fåtölj och glo hela dan. (På gott och ont.)
Trots detta klagande vill jag nog ha barn. Tror jag.
Jag vill nog ha massa barn till och med i så fall. Kommer det ett, får det gärna komma ett par till. Själv växte jag upp som en av fyra. Flera syskon är väldigt trevligt och något jag gärna vill för mina eventuella egna barn också som sagt...
Självklart tror jag att man kommer in i barna-vardagen på ett annat sätt när det 1) är ens egna barn, 2) lever i den verkligheten varje dag och får tid och chans att strukturera upp det bättre (och 3) är mer redo för det...).
Men jag är verkligen ambivalent. För min egen del får det bli som det blir litegrann... det är inget självändamål för mig att skaffa barn.
Just nu är det faktiskt rätt perfekt med att jag får passa barnen då och då.
Och sen krypa tillbaka till min egen lya.
Igår var sista ordentliga sommardagen, säger de. Då roar sig tvillingarna till exempel så här:
torsdag 20 augusti 2009
Mitt livs höst börjar nu
Ibland kallas ålderdomen för ”livets höst”. Jag tycker inte att det stämmer. Ålderdomen borde snarare kunna likställas med sommaren, så där illans kort och intensiv. Måste njuta av varje minut och upplevelse, och tänk om det regnar då är allt förstört! Sommaren är skör eftersom den bär på så många förväntningar. Nej, hösten tillhör inte ålderdomen, den tillhör oss unga vuxna. Vi som stormar runt i livet precis som löven på marken. Röda, gröna, gula, färgade av våra känslor och tankar, omöjliga att placera in i ett fack. Än. Vi ser nya möjligheter, och tänker ibland annorlunda.
I mitt huvud är årstiderna som en aningen skev cirkel där hösten är kort inför den stundande vintern, fantastiskt långa våren och korta sommaren. Det fina är att det är just en cirkel där alla delar krävs, hösten, vintern, våren, sommaren. Precis som med generationerna. Alla behövs.
onsdag 19 augusti 2009
Ett folkligt virus
tisdag 18 augusti 2009
Hårfint
När jag senast åkte tåg fick jag springa till tåget. Jag gick på en halv minut innan det rullade iväg. Det var hårfint för mig. Just då. När svetten rann tänkte jag på hur rörigt det hade blivit om jag missat det. Köpa ny biljett och lägga ut onödiga pengar. Gick det ens ett senare tåg? Min parkeringstid skulle ha gått ut. Jag har bilnycklarna i min väska 20 mil därifrån. Hårfint mellan att sitta bekvämt på ett tåg på väg hem. Eller att behöva styra upp övernattning, ny tågbiljett, bli sen till jobbet och få parkeringsböter.
Jag skulle personligen gärna vilja uppleva när vi inte kör bil längre. Är sugen på att prova sådana små flygande skepp som finns i science fiction-filmer. Jag skulle vilja uppleva när världen styrs av miljömedvetenhet. På riktigt. Det kommer jag antagligen aldrig att göra. Dålig tajming. Långt ifrån hårfint.
Det gäller att ha en känsla för tajming. Att ha lite flyt och turen på sin sida. Att vara på rätt plats vid rätt tillfälle pratas det om. Det verkar vara A och O. Det är spännande att se och märka när hårfint är hårfint. När marginal verkligen är med marginal.
Vad känner ni är hårfint?
/ C
måndag 17 augusti 2009
Underskatta aldrig dig själv
lördag 15 augusti 2009
Vart skall vi ses?
Tänk om alla kunde tänka positivt på generationskiftet, (förlåt, generationsmötet...) som något som man kan glädjas åt. Som exempelvis inskolningen av min lille son på dagis. Min egen tid på dagis kantas bara av nostalgi och underbara minnen, därför hoppades jag nästan att tiden stått stilla i dagisvärlden -att han skulle få det lika bra som jag hade det.
Ja, ni fattar, mitt resonemang håller inte riktigt fullt ut. Givetvis har man plockat upp otaliga förbättringar sen jag själv gick på dagis, men ändå, en gnutta nostalgi kan ändå ge ett leende på läpparna vid tankarna på generationer.
Framåt för generationsmötet! Vi ses på bokmässan!
/Mje
fredag 14 augusti 2009
om att leva rätt
Så - mitt i kulturkalas-stress, Way out west-hets (och allmän livspress) som pågår i Göteborg just nu - ta en liten liten paus och give it up för min favorit i repris, Emil :
HÄR
(eller HÄR för er som inte har Spotify (!). )
Nu! kan vi stressa vidare...
torsdag 13 augusti 2009
Fakta för folket
Generationen som föddes på 1940-talet är betydligt större än generationerna före och efter. Denna generation är nu på väg ut från arbetsmarknaden vilket har befarats bli ett hårt slag mot många arbetsgivare. Trots det kommer inte den arbetsföra befolkningen minska utan snarare öka, närmare bestämt med 76 000 personer under de närmsta tio åren. Åldersgruppen 20-24 år ökar med i genomsnitt 20 000 personer per år. Barnkullarna som föddes kring 1990 är nu på väg ut på arbetsmarknaden. (Statistiska Centralbyrån, 2007)
Detta, mina vänner, är en gigantisk generationsväxling som är på gång. Ja, eller snarare händer just nu.
Den kan inte beskådas på avstånd med en önskan om att ”det löser sig”. Nu är det tid för lite action! Get to know us Sweden formaliserar sig och räknar ner dagarna till Bok & Biblioteksmässan. Det är då det händer – då träder vi ut ur garderoben och berättar ALLT.
Till dess får ni hålla till godo med detta.
//F
onsdag 12 augusti 2009
Dagens ungdomar
"Vad sker med våra ungdomar? De föraktar auktoritet och hyser ingen respekt för åldern, är uppkäftiga mot sina föräldrar. De struntar i regler och lagar. De skränar omkring på gator och torg, nyckfulla och hotfulla. Deras moral är i upplösning. Vad kommer att ske med dagens ungdom?"
Ja. Det kan man fråga sig. Är ungdomar verkligen så hemska som citatet vill påvisa?
Kanske är det så, att det är just tack vare ungdomars hänsynslöshet som samhället har förändrats och utvecklats. Kanske behövs uppkäftigheten för att ifrågasätta och komma vidare? Vad vet jag? Hur som helst verkar det vara något som förekommit en längre tid. Citatet ovan är nämligen skrivet av Platon år 400. Före Jesus alltså. Säkert var han själv var lite obstinat, annars hade han nog inte blivit så känd.
Kanske är det inte så farligt att vara uppkäftig och skräna omkring på gator och torg? Jag tror att det en förutsättning för ett levande samhälle. Hur kul vore det om alla från det att de är tretton går i raka led och gör precis som de blir tillsagda? Snacka om o-utveckling. Inveckling.
/M
tisdag 11 augusti 2009
Rädslan för att möta
Likaså vet jag många som inte öppnar sin ytterdörr om de inte vet vem det är som ringer på. Anledningen torde vara densamma. Rädslan för att det händer något hemskt är större än att vara hjälpsam mot nya grannen som har slut på ägg.
Dessutom är en annan anledning är att vi överlag är bekväma. Det krävs lite extra att stanna bilen. Att hjälpa till att få in väskan i bilen och dessutom vara trevlig i flera mil med en person jag aldrig tidigare träffat. Och på köpet måste jag skruva ner musiken jag gärna vill sitta och sjunga till. Det går ju inte om en liftare sitter med mig. Ringer det på dörren är det också lätt att inte öppna av bekvämlighet. Antingen är det någon som säljer något och jag måste säga nej på ett trevligt sätt. Eller så är det någon som behöver hjälp och har jag egentligen tid och lust med att hjälpa till? Det kan ju ta hela eftermiddagen.
Det är dock lättare att sitta framför datorn och prata med människor man inte känner och inte ens träffat. Det är lättare att avsluta konversationen och det är mer på mina egna villkor. Jag behöver inte träffa personen. Aldrig någonsin. Jag klarar mig bra ändå.
Vi lever nu mer och mer lever i ett samhälle där vi sitter och pratar med personer vi inte känner över datorn, om väldigt privata ämnen. Men vi öppnar inte för personen vi aldrig sett förut som vi ser i nyckelhålet på ytterdörren. Som kanske bara har slut på toalettpapper.
Är det rädslan eller bekvämligheten som har övertaget?
/ C
måndag 10 augusti 2009
Ladda batterierna, gå ner i varv ...
Våga teknik-vägra!
Efter två år brukar den mesta tekniken av idag vara värdelös. Min telefon är nu 2 år och 8 månader vilket betyder att jag lever med den ständiga vetskapen att jag när som helst kan stå utan kontaktmöjligheter med min omvärld. Ungefär. I alla fall börjar det bli dags att scanna marknaden för att ha koll på mina alternativ den dagen då det händer.
Därför surfade jag in på en känd operatörs hemsida och visserligen hade de underlättat genom att inte erbjuda alla mobiler på marknaden, men ändå... Efter bara ett par minuter började jag känna mig lätt åksjuk och om inte annat så väldigt stressad över alla applikationer, funktioner, tillägg, pixlar, minnen och alternativ som snurrade runt.
Likt de till medelåldern stigna människorna i min närhet började jag nu fundera över vilka funktioner som jag faktiskt använder i min nuvarande mobil. Dessa är:
1. Ringa
2. Sms:a
3. Mms:a
4. Ta ett kort då och då, men främst när jag tänker mms:a det vidare...
Så... jag har bestämt mig för vilken mobil som kommer att bli min följeslagare de kommande 2-3 åren. Den handskas utan problem med de ovan nämnda funktionerna. Och så har den en trevlig färg. Men inte mycket mer än så.
"Det är lite tantvarning på dig" sa en vän i förra veckan. Det är det, men jag har inga problem med det. Min åsikt är att det idag finns en otrolig övertro på tekniken och vad den kan göra för oss. På många sätt har den förbättrat och förenklat våra liv, ja. Men för mig är det omöjligt att se på vilket sätt det ska effektivisera ett möte genom att låta en av de inbjudna deltagarna vara en dator. Jag förstår inte heller v e m som möjligtvis kan vara intresserad av vad jag gör varje minut av min dag (vilket den fantastiska uppfinningen "twitter" möjliggör). Eller v e m som känner ett behov av att se hur "dagens outfit" ser ut... Och jag undrar v a d som gjort oss så rädda för en stunds tystnad på vägen hem/till gymmet/till stan att vi ständigt måste ringa, sms:a eller lyssna på musik.
Kalla mig tant eller bakåtsträvare eller vad som helst. Men när jag kommer hem efter en dag framför datorn så gör jag mig själv en tjänst och lämnar laptopen ihopvikt (så länge jag inte har en konkret anledning att sätta på den givetvis), tar en promenad med mobilen hemma och på bussen hem läser jag en gammal hederlig bok.
Och jag inbillar mig gärna att jag är bra mycket mer effektiv än de som tillbringar hela kvällen framför tids- och energitjuven datorn.
/MJ
lördag 8 augusti 2009
Nära, kära och alla andra.
Inget ger oss mer tillbaka än det som bra relationer gör. Vi måste vårda våra när och kära, alla andra kontakter, nya som gamla, ja alla! När dygnets tjugofyra timmar inte räcker till för dagens göromål kan jag stoltsera med underbar familj, fantastiska vänner och stöttande arbetskollegor!
Underskatta aldrig en hjälpande hand, och förresten - tack för påminnelsen om att jag hade ett blogginlägg att skriva!
Mycket trött, men mycket kärlek. Sova gott.
//Mje
fredag 7 augusti 2009
"det är inte normalt!"
Om man t.ex. börjar gå väldigt konstigt.
Eller helt plötsligt fryser sin position och står så i två minuter.
Eller när trettio vuxna personer leker ett-två-tre-rött-ljus mitt på Kungsgatan på blanka dan.
Folk reagerar inte särskilt mycket visar det sig. Inte där och då i alla fall. Inte som de visar utåt.
Vissa uppskattar det. Men förvånas ändå och tittar undrande.
Andra blir rent upprörda - "varför gör de så här? vad är det som händer?!".
Men varför är det så jobbigt när nånting som inte passar in i normen och inte är 'normalt' händer?
Varför går vissa hem och muttrar över det över köksbordet? Är de avundsjuka?
Vad är normalt då? Fruktansvärt uttjatad fråga. Och egentligen helt irrelevant. Svaret kan aldrig bli sanning. I min mening då.
Men så leker jag ju 'Under hökens vingar, kom' på Korsvägen ibland också.
torsdag 6 augusti 2009
Tiden är dyrbar
onsdag 5 augusti 2009
Bloggar
tisdag 4 augusti 2009
Tävling? Någon?
Jag tror många känner av hetsen och pressen att "lyckas". Det är inte nog bra att bara vara sig själv, jag ska också gärna vara lite bättre. Jag ska visa upp mig. Ha den finare bilen. Jag ska ha många vänner jag ska umgås med. Dricka vin ihop med och vara sådär trevligt social. Hela tiden. Jag ska hinna med att ha min egentid. Men inte för mycket, för då kan det ju uppfattas som jag sitter ensam hemma och inte har några vänner. Jag ska åka till de mest trendiga resmålen. Helst åka på både utlandssemester på sommaren och skidsemester på vintern. Jag ska ha lite mer lön än den som sitter bredvid mig på restaurangen. Restaurangen jag egentligen inte har råd att gå till. Och som jag egentligen inte passar in att äta på heller. För där kan jag inte vara mig själv. Sedan ska jag visa upp allt jag har gjort på Facebook. Inte att förglömma. Så jag kan vara med i tävlingarna. Men, vad vinner jag?
/ C
måndag 3 augusti 2009
Underbara måndag
Sitt ner och fantisera!
Vid ett tillfälle stannde vi på en bro som gick över ån. På översta plankan hade någon skrivit "Sitt" och i lagom höjd så man skulle se det när man satt sig ner stod "låt tankarna följa med stömmen och slappna av. Allt löser sig.". Vackert. Vi bestämde oss för att fika där och det blev en stund med tankar och reflektioner om livet och begrepp som "tid" samt människans inneboende behov av att konstruera mått för att kunna mäta allt. Varför? Därför att vi inte klarar av att föreställa oss att det inte finns en förklaring? Därför att vi inte kan föreställa oss förklaringen? Där vår fantasi tar slut tar måtten vid.
Jag önskar att vi hade längre fantasi (Oops..önskade jag mig precis ett mått på fantasi?).
/mj
lördag 1 augusti 2009
Vi är överallt!
Trevlig helg! Varför inte en löparrunda i spåret? Ung som gammal. /MJe
Bloggarkiv
-
▼
2009
(227)
-
▼
augusti
(31)
- Härligt när måndagar går fort
- Stillastånd är tillbakagång
- Världens bästa heltidsanställning!
- De nya nomaderna
- En 80-talist mellan tomhet och överenergi
- upptäckter
- Jag tillhör ett fack. Därmed basta.
- Bokmässan är nästa anhalt
- På tal om att det börjar bli dags att skaffa ny mo...
- Generationsinventering
- trion
- Mitt livs höst börjar nu
- Ett folkligt virus
- Hårfint
- Underskatta aldrig dig själv
- Höstvindar.Med allt vad det innebär...Omstart.Nyst...
- Vart skall vi ses?
- om att leva rätt
- Fakta för folket
- Dagens ungdomar
- Rädslan för att möta
- Ladda batterierna, gå ner i varv ...
- Våga teknik-vägra!
- Nära, kära och alla andra.
- "det är inte normalt!"
- Tiden är dyrbar
- Bloggar
- Tävling? Någon?
- Underbara måndag
- Sitt ner och fantisera!
- Vi är överallt!
-
▼
augusti
(31)